Argumentare Soarele si Luna

Argumentare Soarele si Luna

Argumentam ca este legenda

Dupa cum se stie, legenda este o povestire transmisa pe cale orala, o naratiune populara in versuri sau in proza. Au fost create mituri despre Soare si Luna, care au fost apoi transpuse in versuri si balade, asa cum reiese si din poezia populara culeasa de Vasile Alecsandri Soarele si Luna, precum si din balada populara romaneasca, cu acelasi nume, culeasa de Gheorghe Dem Teodorescu.
In aceasta povestire fantastica, cu elemente istorice reale sau ireale se impletesc realitatea cu fictiunea.
Spre deosebire de basm, legenda este concentrata pe un personaj, sau pe un loc anume.
Soarele si Luna este o balada populara mitologica, ce denumeste cei doi astri, care se spune ca ar fi fost frati.
Se spune ca Luna era o fecioara foarte frumoasa care stralucea minunat, incat mandrul Soare se indragostise de ea pe loc. Argumentare Soarele si Luna
El se ruga la Dumnezeu sa-i fie mireasa Luna, cu toate ca erau multe stele frumoase si luminoase pe cer.
El cobori de pe bolta cereasca pentru a-si cauta aleasa, pe care a si gasit-o dupa ce a colindat pamantul in lung si-n lat. A considerat ca fata potrivita pentru el era chiar sora sa, Luna. Mama lor, considerand acest lucru un incest, i-a blestemat: Zi si Noapte. Astfel ca Soarele si Luna fiind in permanenta pe cer, se pot zari, se pot uita unul la celalalt, dar nu se pot intalni niciodata.
In aceasta balada populara, creatorul anonim ne transmite ca nu este permis incestul.
Legenda imbina elementele reale cu cele imaginare, care in cazul de fata sunt ireale, fantastice.
Imposibila iubire dintre ei, au dat oamenilor drumul liber imaginatiei, creand legende legate de cei doi astri.
Spre deosebire de basm, finalul legendei nu este intotdeauna fericit, continand interdictie, asa cum s-a intamplat si in aceasta legenda – imposibila casatorie dintre cei doi astri.
Producerea evenimentelor evocata in aceasta legenda, nu a fost niciodata dovedita, pur speculatii orale ale oamenilor. Astfel putem spune ca legenda s-a dovedit sinonima cu mitul.
Autorul anonim foloseste multe mijloace artistice (epitete, personificari, etc) pentru a da frumusete legendei si placerea de a o citi.
Aceasta povestire Soarele si Luna prin elementele sale constitutive de impletire a realului cu irealul si a evocarii de mai sus, putem spune ca este intr-adevar o legenda.

Daca v-a placut articolul Argumentare Soarele si Luna, puteti sa lasati un comentariu…

Argumentare Soarele si Luna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.