Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga

Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga

Rezumat
Demult, traia un crai care avea trei baieti. Fratele sau mai mare, Verde Imparat avea trei fete. Dar Verde Imparat pentru ca isi dorea un baiat mostenitor, i-a scris fratelui sa trimita pe unul din fii, sa ii ia locul dupa moartea sa, desi nu-i cunostea.

Baiatul cel mare al craiului porneste la drum, dar tatal sau dorins sa-i incerce puterile, i-a iesit in cale imbracat intr-o blana de urs. Baiatul speriat se intoarce. Fiul mijlociu pateste la fel. Tatal ii batjocoreste pe cei doi si isi pune nadejde in fiul cel mic, pe care il sfatuieste sa se fereasca de omul cel ros si de Span.

Mezinul a fost sfatuit de o batrana cersetoare, care era chiar Sfanta Duminica sa ia hainele vechi, palosul craiului si calul fermecat cu care mergea tatal sau in tinerete. Acesta a ascultat-o si a pornit la drum, incercandu-si norocul. Dupa un drum lung, netinand cont de sfatul tatalui sau, e pacalit de Span care se ofera sa-i fie sluga. Dar Spanul era un om siret, aprig si afland unde trebuie sa ajunga mezinul, s-a hotarat sa-i ia locul si rolurile lor s-au schimbat. L-a inchis pe mezin intr-o fantana si l-a pus sa jure ca o sa-l slujeasca toata viata si i-a pus numele Harap-Alb, schimbandu-si apoi hainele intre ei.

Dupa ce au strabatut un drum foarte lung, au ajuns in sfarsit la Verde Imparat. Acesta l-a primit cu bucurie pe Span, stiind ca el este nepotul sau. Spanul i-a dat diferite sarcinigrele slugii sale, Harap-Alb, iar acesta cu ajutorul Sfintei Duminici, a reusit sa le indeplineasca spre uimirea tuturor, dar ma ales a Spanului.

Ultima dorinta a Spanului, a fost sa o aduca pe fata imparatului Ros, care era foarte rau. Ajuns acolo, Harap-Alb o cere pe fata, dar acesta il supune la cateva incercari grele, reusind sa treaca peste toate obstacolele care i-au aparut in cale, cu ajutorul lui Gerila, Flamanzila, Ochila si Pasarila-Lati-Lungila si cu ajutorul furnicilor si a albinelor. Harap-Alb pleaca cu fata imparatului Ros si cei doi se indragostesc. Cand ajunge la Span, acesta de ciuda ii taie capul mezinului. Fata de Imparatului Ros il invie, iar calul lui Harap-Alb il ucide pe Span, aruncandu-l de sus din cer.

In final, Harap-Alb si fata de imparat se casatoresc, iar Imparatul Verde le da binecuvantarea si imparatia sa.

Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga

...continuare