Rezumat Cuore inima de copil

Rezumat Cuore inima de copil

de Edmondo de Amicis

 
       Aceasta carte este dedicata copiilor din scolile primare. Ideile principale ale cartii au fost preluate dintr-un caiet cu notite, pe care le scria zilnic un elev de clasa a III-a dintr-o scoala oraseneasca din Italia. Acest baiat scria zilnic tot ce simtea si vedea, iar tatal sau, la sfarsitul anului a sris aceasta carte, care e impartita pe luni si zile.
       Prima povestire incepe pe data de 17 octombrie, prima zi de scoala a lui Enrico, care este inscris de mama sa la scoala Baretti, in clasa a III-a. Baiatului ii era teama de profesorul cel nou, deoarece la ei in fiecare an se schimba profesorii, dar noul profesor s-a dovedit a fi bun.
       Intr-o zi un elev de clasa a II-a a salvat un alt copil de clasa I, dar el nu s-a mai putut salva si a ajuns la spital, deoarece a fost calcat de un automobil pe picior. Rezumat Cuore inima de copil
       Un elev nou venise in clasa lui din alta localitate. Dintre toti elevii, lui Enrico ii placea de Derossi care era cel mai silitor din clasa, de Garrone, care era cel mai mare dintre toti, deoarece fusese bolnav 2 ani si era un coleg bun pentru ca lua mereu apararea copiilor mai mici, de Coretti care avea un tata negustor de lemne.
       In aceasta luna, pe Enrico il vizitase profesoara lui de clasa I, care a mers impreuna cu mama sa, sa dea haine de pomana unei femei si a primit de la tatal sau o frumoasa scrisoare.
       La sfarsitul lunii, profesorul le spunea elevilor o istorioara. Prima a fost „Micul patriot” in care era vorba despre un baiat care a fost vandut unor circari de parintii sai. Circarii nu numai ca n-au avut grija de el, l-au tinut fara hrana si l-au batut, dar baiatul a reusit sa scape, gasind oameni cumsecade care i-au dat de pomana bani, pe vaporul cu care s-a intors acasa. In timp ce baiatul se gandea cum sa ii foloseasca, cei care ii dadusera banii, imbatandu-se au inceput sa vorbeasca urat despre Italia, tara sa. In acea clipa, pe baiat nu l-au mai interesat banii aruncandu-i si spunandu-le ca nu vrea sa primeasca bani de la cei care vorbesc urat despre tara lui.
       In luna noiembrie se istoriseste o alta poveste interesanta despre un mic cosar care pierduse banii pe care ii castigase si ii era teama sa vina acasa fara bani. A inceput sa planga in fata unei scoli de fete. Cand au iesit in recreatie, fetele l-au ajutat pe micul cosar sa stranga bani.
       Alta intamplare in luna noiembrie a fost aceea a unui baiat, fiul unui bogatas Carol Nobis care l-a jignit pe un coleg de-al sau, Betti, care provenea dintr-o familie saraca, facandu-l „calic” pe tatal acestuia. Tatal lui Carol, a auzit despre cele intamplate si i-a spus fiului sau sa-i ceara iertare lui Betti, iar el a dat mana cu tatal acestuia. Tot atunci, Enrico a fost vizitat de profesoara fratelui sau si o scrisoare de la tatal lui.
       In decembrie, Enrico a fost vizitat de colegul lui Garoffi, poreclit si „negustorul” pentru ca era zgarcit si facea negot cu diverse obiecte. Garoffi avea o colectie de timbre la care tinea mult si de care niciodata nu se despartea.
       Cand a dat prima ninsoare, copiii se jucau cu zapada si Garoffi a aruncat cu un bulgare, lovindu-l drept in ochi pe un domn in varsta, spargandu-i ochelarii si ranindu-l. Copilul si-a recunoscut greseala si l-a vizitat acasa si ca sa fie iertat, Garoffi a vrut sa-i daruiasca albumul sau cu timbre la care tinea, nepotului acelui domn. El a fost impresionat de gestul copilului, i-a dat inapoi albumul si i-a dat doua timbre straine.
 Daca v-a placut „Rezumat Cuore inima de copil”, puteti sa lasati un comentariu.

Rezumat Cuore inima de copil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.