Balada populara
Toma Alimos este o balada populara, culeasa de Vasile Alecsandri, ce izvoraste din tezaurul artistic popular al poporului nostru.
Balada prezinta in antiteza binele si raul, respectiv personajul pozitiv Toma Alimos in opozitie cu boierul Manea – personaj negativ.
In esenta este vorba despre un haiduc pe nume Toma Alimos ce statea in mijlocul naturii, impreuna cu murgul sau.
Simtea nevoia de conversatie, dar murgul lui era mut, la fel si armele si codrul.
La un moment dat apare boierul Manea, un om rau si nedrept care il acuza pe Toma Alimos ca i-a incalcat proprietatea, i-a stricat livezile si i-a tulburat apele.
Pentru a face pace, Toma Alimos fiind un om bun, pasnic si dornic de a vorbi cu cineva, incerca sa-l induplece pe hainul Manea. Oferindu-i sa bea din plosca lui haiduceasca cu vin, pentru a-l cinsti. Manea il lovi cu inversunare cu buzduganul pe la spate pe haiduc. Cerandu-i in schimb murgul drept vama.
Toma Alimos adunandu-si fortele si matele zdrobite lupta pana la ultima picatura pentru murgul lui.
Pe acesta il iubea si ii era prieten, la fel ca si codrul.
In final, moartea il cuprinde si ultima dorinta a sa a fost sa-i fie puse flori de bujori la cap si busuioc la picioare.
Aceasta rugaminte ii era adresata murgului sau ce necheza, pe care il ruga sa sape cu copita o groapa si sa il puna in ea. Iar ulmii sa il acopere cu frunzele lor (testamentul sau).
Balada este dramatica, autorul popular evidentiind lupta dintre bine si rau care a fost din trecutul indepartat si se perpetueaza si astazi.
Toma moare in mijlocul naturii ocrotitoare si personificate.
Aceasta balada prin procedeele si intamplarile respective este o opera epica ce imbina realitatea cu fantasticul.
Naratorul popular este omniscient si omniprezent in aceasta balada ce face parte din miturile fundamentale ale poporului roman.
Balada este cu atat mai sugestiva cu cat se folosesc din abundenta mijloace artistice semnificative